Thursday, March 02, 2006

μεταλ

Αναρωτηθεικατε ποτε γιατί υπαρχουν τοσοι πολλοι μεταλάδες στην Ελλάδα; Προσωπικα πιστεύω οτι ο αριθμός τους υπερβαινει αυτων που ακούνε alternative- ενα υποέιδος πιο ευρυ και με περισσοτερους ακροατες μαλλον στο εξωτερικο.
Δεδομένης της κακης ποιότητας της συγχρονης ελληνικής μουσικής θεωρώ προτιμότερο οι νεοι (κι εγω νεος είμαι αλλα όχι ιδιαιτερα μεταλάς)να ακούν μεταλ μουσικη. Ενδεχομένως να είναι μια πολυ καλη επιρροη που μελλοντικα θα τους ανοιξει νεους μουσικούς ορίζοντες είτε ως ακροατές ή ίσως και μουσικούς.Διαπιστωνω, απο προσωπική εμπειρία, οτι οι ανθρωποι που στα νιατα τους ηταν ψαγμένοι πανω στο μεταλ εξακολουθησαν και στη συνέχεια να ακουνε μεταλ αλλα και διευρυναν τις μουσικές τους επιλογές ακουγοντας μουσικούς αλλων ειδων τους οποιους το κοινο του Γιάννη Πετρίδη θα θεωρούσε ποιοτικους (δεν αναφερομαι σε ποιοτικο ή μη είδος για αποφυγη παρεξηγήσεων).
Φοβάμαι όμως δυστυχώς ότι η μεγαλη πλειοψηφεία των νεαρων ελλήνων μεταλαδων θα είναι οι μελλοντικοι ακροατές της βίσση του πανταζη και θαμώνες των σκυλαδικων της επικράτειας. (Υπενθυμίζω ότι και ο Χρήστος Δαντης κατα τις δηλώσεις του ήταν μεταλας. Μαλιστα λογω της μεταλ κουλτούρας του σνόμπαρε και το διαγωνισμο της eurovision. Επειτα όμως "έβαλε μυαλο" και καταφερε καινα κερδίσει το διαγωνισμο.)Το εχω διαπιστώσει σε πολλούς φιλους μου και αυτο.
Η πλειοψηφεία των δεδηλομενων μεταλάδων, οι οπαδοι της σκληρής μουσικής έχουν μια επιδερμική σχέση με τη μουσική και μικρό ενδιαφέρον να μαθουν περισσοτερα πραγματα πανω στο είδος. Ακολουθουν μεν τις συμβασεις της μεταλ κουλτουρας - μαλλια,σκουρα ρουχα, αξεσουαρ κτλ.- αλλα αγνουν τις νεες εξελίξεις στο χώρο. Το χαρακτηριστικο τους ειναι η εμμονη σε ορισμενα παλλια πολυ γνωστα μεταλ συγκροτήματα όπως οι iron maiden, black sabbath, motorhead κ.α τα οποια θα γνωριζε και ο πιο ασχετως με τη μουσικη γενικοτερα καθώς η φήμη τους ξεπρναει τα στενα πλαισια του είδους που τους κατατασσουν αλλα και της μουσικής γενικότερα. Δε χρειάζεται να είσαι ειδήμων για να γνωρίζεις τους metallica! Απλά τους ξέρουν όλοι. Και η γιαγιά σας ισως.
Εχω την εντύπωση οτι οι περισσοτεροι νεοι που προσφεύγουν στο metal το κάνουν ως ένδειξη μαγκιάς και ανδρισμου και οχι από πραγματικό ενδιαφέρον. Οταν μεγαλωνουν αναπωλουν τη μεταλ περίοδο της ζωης τους αλλά επουδενι δε θα ξανακουγαν αυτο το ειδος στην ηλικια τους. Είναι πλέον μεγαλοι και ώριμοι τώρα. Και άλλωστε τί θα λεει και η κοινωνια! Ενώ ομως ένα πρωτο τραπέζι πιστα στου γονίδη τους αναβαθμίζει το κοινωνικο status και τους κανει αξιοζήλευτους.

Ερμηνείες για τα φαινόμενα που ανέφερα δεν εχω και οι διαπιστώσεις μου ίσως να οφείλονται σε καθαρα προσωπικες εμπειριες (δεν το πολυνομίζω ομως.

1 Comments:

At 10:13 AM, Blogger ag6 said...

Ποτέ δεν είναι κάποιος αυτό που φαίνεται. Μέσα από το περιτύλιγμα κρύβονται άλλα πράγματα. Η μουσική δεν εξετάζεται μόνο σημειολογικά αλλά κρύβει συναισθήματα που θα πρέπει να είσαι ανοικτός για να τα δεχτείς.
Το θέμα τώρα είναι τι κάνουμε μετά το πέρας της δύσκολης εφηβείας. Τότε όλα ξεκαθαρίζουν και ο καθένας τραβάει το δρόμο του. Και χωρίς παρεξήγηση, η εφηβεία στα μέρη μας είναι παρατεταμένη.

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home